неподвижьныи

неподвижьныи
НЕПОДВИЖЬНЫИ (17) пр.
1.Неподвижный:

свѣмѣ нозѣ въкѹпь сто˫аща имѹщемъ. ˫ако мощьно неподвижьны. УСт XII/XIII, 249 об.; и се ѥсть правило прч(с)тоты и чистости чюдесъноѥ. еже неподвижнѹ быти въ соньныхъ мечтаньи(х). (τὸ ἀκίνητον εἶναι) ПНЧ XIV, 35а; не лежати ѹмр҃твлено. и неподвижнѹ ѿ обь˫адень˫а и пь˫аньства или ѿ безмѣрнаго поста. Там же, 140г.

2. Постоянный:

повелѣ написати книги по дробну. и по малу чюдеса его. и держати такова˫а в руку ихъ... и будуть неподвижна предъ очима твоима. (ἀσολευτα) ПНЧ XIV, 158а.

3. Незыблемый, неизменный:

вѣрѹ дьржати извѣстѹ. до съконьчани˫а вѣка неподвижьнѹ пребывати повелѣваѥмъ. (ἀσολευτον) КЕ XII, 42а; и ѹставы ихъ не||подвижны хранѧще. вѣчны˫а мѹкы кромѣ бѹдемъ. КР 1284, 396аб; да пребываѥть неподвижно родителю ѹставлениѥ. (ἀπαρασολευτος) МПр XIV, 177; по на(с) ѥсть лѣту пресѣченьѥ. и тлѣющаго естьства члвч(с)кыхъ вещии. настающи(м) и минующи(м) б҃жьимъ же неподвижномъ суши(м) по нужи и вѣчномъ быти. ГБ XIV, 6а; движиму на •г҃• сставы. несоздано присносущно. всесилно. и подобна˫а съставы же. неподвижно быти вѣруе(м). нероженъ роженъ. исходенъ. (ἀκίνητον) Там же, 20а.

3. Непоколебимый, непреклонный:

отъсюду вамъ свѣсть пре||бываеть. за неподвижное наше сто˫ание. и за недосто˫анье. и за непослушанье. (ἀκαταγωνίστου) ФСт XIV, 182бв.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Полезное


Смотреть что такое "неподвижьныи" в других словарях:

  • неподвиженъ — (1*) пр. Неизменный: и [вм. ни] Ѡц҃ь бо въ Сн҃ъ. ли в Дх҃ъ преступаѥ. ни Сн҃ъ во Ѡц҃а и в Дх҃а и Дх҃ъ ли въ Сн҃ъ ли (во) ѡц҃ь. неподвижена бо своистви˫а (ἀκίνητοι) ЛЛ 1377, 39 (988). Ср. неподвижьныи …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • подвижьныи — (33) пр. 1.Устремленный, имеющий большое желание, стремление, проявляющий готовность: но ˫ако же и далнии путь гонѧще. и на странѣ труды покоивше. и тако прокое в пу(т) подвижни и силни иде(м). (πρόϑυμοι) ГБ к. XIV, 27в; инѣм же бл҃гое творити… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»